[ook verschenen in de Vriendenband van de Vrienden van de Atletiek]
Ten tijde van het voorbereiden van de vorige Vriendenband was het ‘rustig’ op het Erfgoed-pad. Ook fijn want dat gaf ruimte om onze interne zaken weer eens een boost te geven. Intussen is er weer stevig een beroep op ons gedaan. Gewenst:
- uitslagen van diverse wedstrijden,
- of we gegevens kunnen vinden over een conflict in 1933 tussen verenigingen die aangesloten waren bij de commissie wandelsport. (Net als de K.N.V.B., Het Nederlands Korfbal Verbond en het Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Verbond, had wandelen in die tijd een link met de Atletiekunie.) Gezocht in jaarverslagen en in handgeschreven en bewaarde notulen van bestuursverslagen. Blijkt eens te meer dat men ook toen al wist hoe men iets op moest schrijven zonder prijs te geven wat men eigenlijk dacht, een kunst die tegenwoordig in heel veel geledingen van onze maatschappij gemeengoed is geworden.
- Rolf Bos, de initiatiefnemer van de Canon van de Nederlandse Atletiek, een boek dat al weer twee jaar op de markt is, heeft ook Een Duitse zomer en Russische Spelen geschreven. Twee boeken over de Olympische Spelen, geplaatst in de politieke context waaronder deze werden gehouden in respectievelijk 1976 en 1988.
Nu heeft hij zich als taak gesteld om een van de andere gehouden spelen op een vergelijkbare manier aan te pakken. En weet dan intussen perfect de weg te vinden naar de bronnen die wij van Erfgoed daarover hebben. (Natuurlijk meer over de sport dan over politiek maar dat zal wel duidelijk zijn.) Dat hoort tot onze taken en hij is dus van harte welkom! - Jos Palm, de historicus en radiopresentator gedurende meer dan 20 jaar van het programma Onvoltooid Verleden Tijd, op zondagmorgen, en ooit een heel verdienstelijk 10 km-loper, is gestart met een project over Hardlopen, vanaf circa 1870 tot en met nu. Ook hij is er graag bij als wij op vrijdag aanwezig zijn om dan te spitten in onze bronnen.
- Het fotobestand blijft populair. Om allerlei redenen wordt er een beroep op gedaan en bijna steeds kunnen we aan die vragen voldoen.
Heel interessant is ook een kwestie die Piet Wijker aansneed. Het begon met een simpele vraag: hoeveel nationale seniorkampioenschappen heeft Britt Weerman behaald? Daarover blijken verschillende bronnen het niet eens te zijn! Dat is toch zo opgelost zou je denken. Maar het blijkt ingewikkelder in elkaar te zitten dan het lijkt. Als er namelijk iemand meedoet aan zo’n kampioenschap met een ‘Nederlandse naam’, Nederlandse (voor-)ouders, maar in een ander land woont, én deelneemt, mag zo iemand dan kampioen worden? Hangt natuurlijk met name af van diens nationaliteit. In Nederland mag je van veel verenigingen lid zijn maar je krijgt slechts voor één een wedstrijdlicentie. Geldt dat internationaal ook? Enzovoort. Dat uitzoeken blijkt lastiger dan het op het eerste gezicht lijkt.
Als je eenmaal op zo’n item stuit, blijken er meer atleten te zijn waarnaar zo’n zoektocht de moeite waard is. Doen we en nader bericht volgt.