Handboek topsport

Handboek topsport

Schrijver Charles van Commenée
   
Bespreking door  
Jacob Dikken

Het was een klein, primitief ingericht zaaltje in het “oude” Papendal, waar ik Charles van Commenée voor het eerst ontmoette. Hij, omdat hij de bij de KNAU gevolgde module krachttraining afsloot, ik maakte deel uit van de examencommissie.

Eerst meende ik dat de Amsterdammer zo nonchalant optrad om zijn nervositeit te verbergen – het wàs nu eenmaal een examen – naderhand merkte ik dat deze houding benadrukte dat hij alles in de hand had.
Zo vroeg hij tussendoor aan de (toen nog) aanwezige rijksgecommitteerde (van het ministerie dat nu VWS heet): “Dit lijkt mij een leuk baantje, schuift het nogal?” Uit latere ervaringen kan ik zeggen: het was een leuk baantje, maar het schoof maar matig.

Inmiddels is Charles grijzer en wijzer geworden en heeft hij het ‘Handboek Topsport’ geschreven. Wie denkt hierin mooie verhalen te kunnen vinden van zijn brede ervaringen met succesvolle Britse en Nederlandse topsporters moet toch even wachten op zijn tweede boek.

Toch worden er heel wat namen genoemd:

  • Pieter van den Hoogenband schreef een uitvoerig voorwoord, waarin hij aangaf hoe de ervaring van 800 m-lopers positieve invloed had op zijn fysieke training voor de 200 meter vrije slag.
  • Een 60-tal sporters, coaches, managers en bestuurders bevelen het boek aan: o.a. Ankie van Grinsven, Marit Bouwmeester, Joop Alberda en Guus Hiddink.
  • 12 van de 60 zijn atletiek gerelateerd, o.a. Seb Coe, Sifan Hassan, Jos Hermens, Ellen van Langen en Anouk Vetter.

Ook zonder casus beschrijvingen weet de auteur het één en ander te duiden.
Naast tegeltjeswijsheden als ‘Hoop wordt in de topsport al snel hopeloos’ is er een boeiend betoog dat uitmondt in: ‘Topsport is geen sekte maar een sector’.
In die sector mag – evenmin als in alle andere – géén plaats zijn voor pesten en angstcultuur.
De schrijver gaat ook in op de ‘me-too-affaires’ die ook de sport en ook de atletiek raakten. Openheid en duidelijkheid zijn noodzakelijk.

Het laatste woord is aan Sebastian Coe (vermaard middenafstandsloper en voorzitter van World Athletics): “Charles has brought a very different mindset to British Athletics. He’s changed the culture of sport in Britain.”