Update juni 2025

[ook verschenen in de Vriendenband van de Vrienden van de Atletiek]

Vragen
Kunnen wij foto’s leveren van Cees Koppelaar voor een I.M – boekje. Ja, dat konden we.

Jeroen Bronwasser wilde graag een link hebben van de film van het Nederlands Kampioenschap dat in 1983 in Vught bij zijn eigen vereniging gehouden werd en waar hij deelnam aan het verspringen. (7.61 m, 2e na Frans Maas.) Ook dat lukte, maar zijn eigen vereniging heeft die ook!

Hebben wij beelden van Alfons Frankevijle? Geen bewegende maar wel foto’s.

Zijn er van trainer en masteratleet Frits van Buren gegevens over zijn wedstrijdprestaties?.

En weer een vraag van Piet Wijker: hij vroeg bevestiging of zijn ernstige vermoeden dat op Wikipedia bij een foto de naam Tollien Schuurman terecht geplaatst was. Natuurlijk had hij weer gelijk: het bleek Cor Aalten te zijn!

Kees Justus Vogel: zijn er uitslagen van mijn deelname aan NKI 1975? Gron 50 m 6.1 serie 6.4

Het ‘project’ Foekje Dillema
Op 17 juli 2024, dus al bijna een jaar geleden kwam de eerste vraag van Theatergezelschap Tryater uit Friesland bij ons binnen. Of we informatie konden geven van het leven van Foekje Dillema in de K.N.A.U. Men wilde daar een voorstelling over maken en dat goed onderbouwd doen met de juiste feiten. Frank Koomen en ondergetekende namen dit op zich en bij vlagen was het best een intensief gebeuren! Voor een zo breed mogelijk beeld vroeg men ook informatie aan mensen die zich met seksediversiteit bezig houden Op 8 mei j.l. zijn wij (weer) in Friesland geweest. Dit keer om de voorstelling te zien en tegelijkertijd vooraf en na afloop informatie te verschaffen aan toeschouwers die belangstelling hadden voor de rol van de Atletiekunie toen. Plus, hoe geholpen door het beleid van World Athletics, de Atletiekunie daar nu mee omgaat. (Voor TOPatletiek, niet voor BREEDTEsporters.)

Ondanks wat we door de vele contacten vooraf al wisten, is het voor ons een verrassende voorstelling geworden, waarin de acteurs heel creatief en met humor speelden. Ook bleken ze over een prima conditie te beschikken want ze hebben heel vaak serieus - op een goed in de tekst passende manier- hard gelopen. We hebben met heel veel genoegen naar een mooie voorstelling gekeken die de toeschouwers ook nog eens naar huis stuurde met het besef dat er veel variatie bestaat tussen wat we 100 % man en 100 % vrouw noemen. De informatieronde vooraf werd vooral een gezamenlijk gesprek van vertegenwoordigers van Sportbedrijf Drachten (over inclusiviteit), de Stichting NNID (een expertisecentrum seksediver-siteit) en wij. Een beetje jammer vonden we dat het behartigen van de eigen belangen en het uitdragen van de eigen visie nadrukkelijker aan bod kwamen dan met een open oor naar elkaar luisteren. NNID houdt zich sterk met het sociale concept ‘mens’ bezig, vindt biologische testen , die wij gebruiken, op zijn best discutabel. Ieder mens heeft zowel een biologisch geslacht als een gender (een sociaal geconstrueerde identiteit voor wat betreft normen, gedragingen, rollen en relaties). De vraag is in welke situatie ‘man’ of ‘vrouw’ moet worden opgevat als biologische categorie of als genderaanduiding. We gaan er nog altijd heel vaak van uit dat beide overeenkomen. En dat terwijl volgens schattingen één op de negentig mensen al dan niet bewust (!) met een meer of minder geringe vorm van intersekse te maken hebben. We doen van alles met het biologische lichaam: kiezen trekken, detoxen, kunstheupen plaatsen, organen van anderen overnemen, ivf, stamceltherapie, enzovoort.

Dat is allemaal geaccepteerd, we zien nu een lichaam als iets waaraan je kunt en mag knutselen. In ons voordeel, of ter verfraaiing. Maar kan een lichaam dat van nature ‘anders’ is dan wat mensen verwachten, ‘dus’ niet goed zijn?

Doet gender ertoe? Jawel! Toch zijn bijvoorbeeld Intersekse en transgender veelal beladen begrippen. Het gemak waarmee Trump met name transgender personen heeft uitgewist, zijn pleidooi voor de door hem genoemde “biologische realiteit”, zou iedereen te denken moeten geven. Heeft het straks gevolgen voor deelname aan de komende Olympische Spelen?

Toneelgezelschap TRYATER heeft heel correct en respectvol naar de Atletiekunie gebruik gemaakt van de door ons overgedragen informatie die we uit eigen bronnen konden putten. Maar ook dank aan Paul van Gool (voor info over het verleden van Foekje) en Sylvia Barlag (voor de huidige en mogelijk toekomstige ontwikkelingen op dit terrein, onder regie van World Athletics) die ons heel nuttig hebben geholpen!

Heel fijn is ook dat er van een van de voorstellingen opnames zijn gemaakt en dat wij daar voor ons archief een link van hebben gehad. Natuurlijk niet voor openbare voorstellingen maar we zijn er wel heel blij mee!