Abdi Nageeye

Abdi Nageeye

Ondertitel Atleet zonder grenzen
Schrijver André van Kats
   
Bespreking door 
Jakob Dikken

[ook verschenen in de Vriendenband van de Vrienden van de Atletiek]

André van Kats schreef het boek "Atleet zonder grenzen", voordat Abdi zijn trainingsarbeid in Tokio verzilverde, maar verklaart daarin veel, hoe dit succes tot stand kwam.
In feite schrijft hij twee - in elkaar verweven - verhalen:

  • Abdi's merkwaardige levensloop
  • Abdi's atletiekcarrière.

Beide overigens niet in chronologische volgorde: op blz. 76 start hij in de Boston marathon (7e) en pas op blz. 158 loopt hij als voetballer zijn eerste atletiekwedstrijd: de "Van Bank tot Bank" loop in Heerde (1e).
Even terzijde: zelf zag ik hem voor 't eerst in Apeldoorn tijdens de 3000 m indoor NK.

Het andere verhaal is onthutsend: als klein kind honger in geboorteland Somalië - gelukkige periode op de basisschool in Den Helder - door geradicaliseerde halfbroer meegenomen naar het Syrische oorlogsgebied - terug naar het Somalische gebied van stammenoorlogen - op eigen initiatief (bootvluchteling!) naar Nederland, waar hij een liefdevol gastgezin vindt in Oldebroek. Naast het heftige verhaal geeft het boek ook interessante informatie, bijvoorbeeld:

  • Beschrijving van de 'no nonsense' van Global Sports in Nijmegen en Kaptakat.
  • De vergelijking Abdi Kamiel Maase.
  • Een uitspraak van Kipchoge als: "Alleen gedisciplineerden zijn vrij in het leven, als je niet gedisciplineerd bent, ben je slaaf van je humeur, van je passies" zal niet alleen Hugo met genoegen lezen

Abdi - een aanrader.