Van 10,6 naar 9,58

Van 10,6 naar 9,58

Ondertitel De kleurrijke geschiedenis van de sprint
Schrijver Kees Sluys
   
Bespreking door  
Henk Brouwer

[ook verschenen in de Vriendenband van de Vrienden van de Atletiek]

Een boek geschreven door Kees Sluys, die al meerdere boeken over atletiek op zijn naam heeft staan, zoals “Snel, hoog, ver - geschiedenis van de tienkamp” en “De ontdekking van Dafne en andere verhalen uit de atletiekgeschiedenis”.Dit boek beschrijft de geschiedenis van de sprint, vooral de 100 m, vanaf 1912. In 1912 werd tijdens de Olympische Spelen van Stockholm het eerste officiële wereldrecord op de 100 m gelopen door Donald Lippincott in 10,6. In 2009 liep Usain Bolt 9,58.

Dit boek is een must voor alle sprinters en een aanrader voor sportliefhebbers. Het werd uitgereikt aan de medaillewinnaars bij het NK Indoor op de 60 m bij de mannen en de vrouwen.

In dit boek geeft Kees Sluys een zeer boeiend overzicht van 100 jaar sprint bij de mannen op 100 en in mindere mate ook op 200 en 4x100 m, met veel aandacht voor de prestaties van de Nederlandse atleten. Hij wijst er ook op, dat de tijdwaarneming in het verleden veel minder precies was dan nu en soms tot vreemde resultaten leidde door gebrek aan elektronische klokken en doordat de tijdwaarnemers niet altijd even competent waren. Natuurlijk is het een opsomming van resultaten door de jaren heen, maar er staan heel veel anekdotes en achtergrondinformatie in, zodat het boek geen moment verveelt. Ook komt natuurlijk het onderwerp doping geregeld ter sprake, en dan niet alleen de periode van Ben Johnson.

Het boek wordt afgesloten met een interessant nawoord van sportwetenschapper Frank Bosch.

Dat er veel onderzoek is gedaan blijkt wel uit de indrukwekkende literatuurlijst.

Al met al een schitterend boek, waarvan elke atletiekliefhebber zal smullen.